Često postavljena pitanja

Saznajte više o našim uslugama, obračunu i mnogim drugim aspektima korištenja prirodnog gasa

Bilo da ste dugogodišnji korisnik prirodnog gasa ili razmatrate prelazak na ovu efikasnu i ekološki prihvatljivu energiju, ovdje ćete pronaći odgovore na važna pitanja. Naš cilj je osigurati da imate sve informacije koje vam trebaju kako biste koristili prirodni gas na najbolji i najsigurniji način.

Promjenu imena na računu možete izvršiti kontaktirajući naš Centar za korisnike putem telefona ili posjetom našem fizičkom uredu. Potrebno je pružiti odgovarajuće identifikacione informacije i dokumentaciju za promjenu imena.

Stanje na vašem mjeraču za prirodni gas možete provjeriti tako da očitate brojeve na mjeraču. Također, možete nas kontaktirati i zatražiti asistenciju pri očitavanju mjerača.

Možete izvršiti bankovni transfer sa svog međunarodnog bankovnog računa na račun za utrošeni prirodni gas. Za ovu opciju će vam biti potrebni brojevi računa i relevantni bankovni detalji. Instrukcije za plaćanje možete pronaći ovdje.

Potrošnja prirodnog gasa obračunava se na osnovu izmjerene količine gasa i koeficijenta toplotne vrijednosti gasa. To se obično izračunava kvartalno ili mjesečno.

Osnovna pravila uključuju godišnju provjeru gasne instalacije, redovno servisiranje gasnih aparata, traženje stručne pomoći u slučaju kvara i oštećenja, te kontrolu i čišćenje dimnjaka.

Spisak ovlaštenih servisera i izvođača za gasne instalacije možete dobiti u našim Centrima za kupce ili na našoj službenoj web stranici.

Prednosti prirodnog gasa uključuju brzo dostupnu toplinu, neprestanu isporuku, nema potrebe za skladištenjem, čistije sagorijevanje i komfor tokom cijele godine.

Ne, nije moguće da druga osoba, osim vlasnika računa ili ovlašćene osobe koja ima punomoćje, uzme potvrdu o nedugovanju od našeg preduzeća. Radi sigurnosti i privatnosti podataka, potrebno je da vlasnik računa ili ovlašćena osoba lično podnese zahtjev za potvrdom o nedugovanju. Ovaj postupak osigurava da se informacije o dugovanjima i stanju računa dostavljaju samo onima koji imaju pravo pristupa tim podacima.

Niste pronašli odgovor na svoje pitanje?

Naša misija je da vam pružimo sve potrebne informacije i podršku. Ako niste pronašli ono što tražite u našoj rubrici “Često postavljana pitanja,” slobodno nas kontaktirajte putem online formulara.

1. Kako mogu promijeniti ime na koje se ispostavlja račun?
Odgovor

2. Može li se uzeti potvrda o nedugovanju vašem preduzeću za neku drugu osobu?
Odgovor

3. Šta je od dokumentacije potrebno priložiti uz zahtjev da bi se izvršila promjena imena na koje se ispostavlja račun za utrošeni gas ako je vlasnik nekretnine preminuo? Da li prihvatate skeniranu dokumentaciju?
Odgovor

4. Zaokruživanje iznosa na ispostavljenom računu za gas?
“Poštovani/na,
ovu elektronsku poruku šaljem vam povodom žalbe. Kao korisnik redovno izmirujem obaveze u što se možete uvjeriti. Na osnovu primljenog računa za obračunski period od 27.2.2011. do 30.3.2011. interesuje me sljedeće: u stavki redni broj 14 (ukupan iznos) koja se odnosi na zbir iznad navedenih stavki stanje iznosi 113,65 KM, međutim moja ranija pretplata – raniji saldo je 2,09 KM, kako to da je ukupan dug – novi saldo 111,60 KM. Po mojim saznanjima ukupan dug bi trebao biti razlika ukupnog iznosa računa i pretplate, što u ovom slučaju nije tako. 113,65KM-2,09KM=111,56KM  a ne kako ste vi naveli 111,60KM što znači da fali 4 konvertibilna feninga. Molim vas da mi objasnite gdje su nestala moja 4 KF? Kao prilog (privitak, attachment) u ovoj poruci šaljem vam moj račun – argument ove žalbe. Molim vas da mi argumentovano odgovorite. Unaprijed hvala na razumijevanju.”

Odgovor

5. Kako se može iz inostranstva izvršiti uplata po računu za utrošeni prirodni gas?
Odgovor

6. U  ratu tj. u periodu 1992-1995. godine nisam koristio prirodni gas, potpisao sam Ugovor sa Sarajevogasom u martu 2010. godine i od tada koristim gas. Zašto mi na računima za gas obračunavate „Posebnu taksu“ na ime ratnog duga kada ja u tom periodu nisam koristio gas?
Odgovor