Prirodni gas je energent 21. stoljeća. On je idealno fosilno gorivo, jer je prilično čist, jednostavan za transport i komforan za upotrebu. Čišći je od nafte i ugljena, jer prirodni gas ima veći omjer vodik/ugljika i ima manju emisiju ugljičnog dioksida u atmosferu za istu količinu energije. Zbog toga se prirodni gas sve više spominje i kao rješenje za postojeće klimatske promjene i probleme s lošom kvalitetom zraka.

Još sedamdesetih godina, odlukom gradskih vlasti grada Sarajeva o gasifikaciji gradskog područja, pokrenuta je inicijativa za uvođenje prirodnog gasa u BiH s ciljem poboljšanja kvalitete zraka.

Sarajevogas kao jedini distributer gasa na području Kantona Sarajevo nastoji, obavljajući svoj redovni posao, kroz razvojne projekte da doprinese poboljšanju kvaliteta zraka i životnih i radnih uslova stanovništva ovog Kantona. Jedan takav projekat je i izgradnja CNG punionice u krugu poslovnog objekta Butila. Na ovaj način Sarajevogas prati savremene tokove u svijetu i Evropi, odnosno EU, u pogledu zamjene postojećih pogonskih goriva automobila, tj. nafte i benzina, koji spadaju u najveće zagađivače čovjekove okoline, te umjesto njih uvodi prirodni gas koji spada u najčistija pogonska goriva koja se trenutno koriste u automobilskom saobraćaju.

                      IMG_8736  puninica cng1  autobus 1