Misija
i vizija

Za čistiju i održivu energetsku budućnost

Kontinuitet u realizaciji humanog i ekološkog opredjeljenja predhodnih generacija “za čisto nebo iznad Sarajeva”, prilagođeno nastalim promjenama i zahtjevima generacija koje dolaze, Sarajevogas baštini kao strateško opredjeljenje izraženo u svojoj misiji i viziji.

Misija

Naša misija je obezbjediti: kontinuirano, pouzdano i sigurno, ekonomično snabdjevanje prirodnim gasom za sve sadašnje i potencijalne kupce, nudeći kvalitet i ekološki najčistiji energent, te time doprinijeti dobrobiti društva.

Vizija

Kao lider u distribuciji i prodaji prirodnog gasa, osigurati ekološki čistu okolinu u Kantonu Sarajevo, upotrebom gasa kao glavnog energenta u svim sferama života i privređivanja, slijedeći trendove zemalja Evropske unije.

Historijat

Između davne 1975. godine, do ovih dana, jasno se uočavaju tri perioda presudna za razvoj i profesionalnu tradiciju Sarajevogasa:

Razdoblje izgradnje Gradskog gasnog sistema predstavlja pionirski poduhvat u ovoj oblasti, kada su sticana i prva iskustva u gasnoj tehnologiji, ali i stvoreni preduslovi za razvoj gasnog sistema i gasne privrede Bosne i Hercegovine.

Ratni period

U blokiranom Sarajevu nastupila je “gasna groznica”! Sarajevogas je proširio gasnu mrežu i povećao broj potrošača sa predratnih 15.000 na 89.000. Gasni sistem je bio ugrožen obimnom destrukcijom gasne mreže, usljed ratnih dejstava, a posebno, nepropisnim priključcima na gasne vodove svih nivoa pritisaka.

Period poslijeratne rekonstrukcije i revitalizacije gasnog sistema je period za koji možemo reći, da je to, nakon uspješnog završetka Projekta rekonstrukcije i revitalizacije, drugo rađanje Sarajevogasa. Ovim projektom su stvoreni uslovi da Sarajevogas uđe u novo razdoblje sa vizijom razvoja u savremenog i efikasnog distributera prirodnog gasa.