Zvanično počinje sezona grijanja 2022/2023.godine

,

Sezona grijanja u Kantonu Sarajevo zvanično počinje sutra, 15.10.2022.godine. Strateški pravac djelovanja KJKP “Sarajevogas” d.o.o Sarajevo i ove sezone će biti realizacija planiranih aktivnosti s ciljem pouzdanog snabdijevanja prirodnim gasom i očuvanjem dostignutog nivoa sigurnosti i zaštite distributivnog gasnog sistema.

Pripremne aktivnosti za sezonu grijanja podrazumjevale su tekuće i investiciono održavanje:

  • 1.403,98 km distributivne gasne mreže,
  • 3 glavne mjerno-regulacione stanice,
  • 117 rejonskih regulacionih stanica,
  • 238 prijemno-regulacionih stanica
  • 808 mjernih/mjerno regulacionih linija i
  • 047 mjerno-regulacionih setova

U okviru priprema za sezonu grijanja, između ostalog, zamijenjeno je 10.073 mjerila protoka gasa zbog isteka roka verifikacije kao i 87 regulaciono-mjernih setova koji su bili stariji od 20 godina. Izvršen je pregled unutrašnjih gasnih instalacija kod 5.500 korisnika na području Kantona Sarajevo.

KJKP “Sarajevogas” sezonu grijanja 2022/2023.godine dočekuje u specifičnim okolnostima uzrokovanim ratnim dešavanjima u Ukrajini zbog čega je došlo do poremećaja na tržištu i povećanja nabavne cijene gasa za više od 100% u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, rasle su cijene i drugih energenata, zbog čega je cijena gasa na tržištu i dalje konkurentna.

Također, uzimajući u obzir okolnosti u vezi sa nabavkom i isporukom prirodnog gasa, a u cilju prevazilaženja eventualnih poremećaja u snabdijevanju prirodnim gasom, KJKP “Sarajevogas” je pokrenuo niz aktivnosti koje podrazumjevaju i izradu Plana za krizna stanja na gasnom sistemu Kantona Sarajevo.

Važno je još istaći da distribucijom prirodnog gasa, “Sarajevogas” svakodnevno doprinosi poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo jer korištenjem gasa umjesto drugih, čvrstih i tečnih goriva, u značajnoj mjeri se smanjuje emisija ugljen i sumpor dioksida, azotnih oksida, čađi i drugih zagađujućih materija u zrak.